09-07-2018

40 energiezuinige levensloopbestendige appartementen

Veertig energiezuinige, levensloopbestendige appartementen in Barendrecht voor verhuurder Patrimonium zijn opgeleverd.

Na een jaar bouwen is het centrum van Barendrecht een gloednieuw appartementencomplex voor 55-plussers rijker. Het gebouw, gelegen aan de Maasstraat/Binnenlandse Baan, bestaat uit 40 appartementen die nagenoeg energieneutraal zijn. Patrimonium Barendrecht is de verhuurder, Giesbers Rotterdam bouwde het complex.

De nieuwe bewoners zijn net ingetrokken, onder wie het echtpaar Kruithof dat al ruim zestig jaar in Barendrecht woont.

Van oud- naar nieuwbouw

Op hoge leeftijd verhuizen naar een nieuwe woning kan ingrijpend zijn, maar het echtpaar Kruithof is blij dat ze de stap gemaakt hebben. Twee weken geleden verhuisden Herman (84) en zijn echtgenote Annie (85) naar hun nieuwe huurwoning in hartje centrum, op de locatie van de voormalige brandweerkazerne en het postkantoor. Binnen springt de ruime woonkamer met open keuken en hoog plafond in het oog. Het echtpaar is erg tevreden met deze benedenwoning, al moest Herman zijn echtgenote wel overtuigen om te verhuizen: “Hiervoor woonden we vijftig jaar in een huurwoning een eindje verderop. Maar dat huis vond ik veel te groot voor ons geworden. We hadden drie slaapkamers, trappen en een zolder.” Herman en Annie schreven zich in voor een andere woning. Eind 2017 kregen ze dit appartement aangeboden. Via 3D impressies en een plattegrond kregen ze een eerste indruk, in februari 2018 bezochten ze de eerste kijkdag.

Eigen inbreng en samenwerking met Giesbers Rotterdam

Nog geen half jaar later zijn Herman en Annie in hun nieuwe woning ingetrokken, ze zijn net klaar met inrichten en alles ruikt nieuw. De afzuigkap en een extra stopcontact hebben ze zelf aangeschaft. Dit in overleg met de uitvoerder van Giesbers Rotterdam, Davey Vaarting. Annie Kruithof is blij met de genomen stap: “Alles is gelijkvloers en deze woning voelt erg ruim aan. We hebben een open keuken, een grotere woonkamer dan hiervoor, vloerverwarming, een voortuin, en we zitten nu nog dichter bij de winkels.” Ook is zij erg te spreken over de samenwerking met Davey Vaarting: “We zagen hem in de bouwkeet en tijdens kijk- en inmeetdagen. Hij komt weleens langs om te vragen of alles goed is, en hij vindt dat ik een mooi tuintje heb. Hij is mijn grote favoriet op de bouwplaats, samen met de timmerman.” Davey, bij het gesprek aanwezig, lacht: “Dit geeft voldoening, als iedereen tevreden is. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

Energiezuinig

Het appartementencomplex is volgens hoge milieunormen gebouwd: goed geïsoleerd, er zijn extra zuinige energieketels geplaatst en door de vele zonnepanelen op het dak is het gebouw ‘bijna energieneutraal’. Voor het echtpaar Kruithof was dit geen doorslaggevende reden om voor deze woning te kiezen, al vinden ze het prettig stil. De huurprijs wordt hoger dan ze gewend zijn, maar Herman heeft zijn winst al uitgerekend: “We hebben nu een hartstikke luxe woning en aan het eind van het jaar zal de energierekening veel lager zijn. Per saldo gaan we erop vooruit. “Daar koop ik dan graag een extra haring voor!”