04-04-2019

Afstuderen bij Giesbers Rotterdam, van studiezaal naar werkvloer

Ze studeren Bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam en voor hun afstudeerscriptie doen ze onderzoek bij Giesbers Rotterdam. Mert Öncü (21) en Çağrı Akyuz (25) kozen in hun laatste studiejaar voor de Minor Uitvoerend Bouwbedrijf. Mert ontdekte Giesbers Rotterdam via Internet, Çağrı via een klasgenoot die hier eerder afstudeerde. De komende maanden toetsen ze hun theoretische kennis in de praktijk, in de hoop dat niet alleen zij ervan leren maar dat ook Giesbers Rotterdam baat heeft bij hun onderzoek.

Super leerzaam

De studiegenoten zitten tegenover elkaar op de afdeling waar de werkvoorbereiders met hun lopende projecten bezig zijn. Mert en Çağrı bestuderen hoe verschillende projecten worden uitgevoerd. Mert onderzoekt vooral de bouwtechnische aspecten, Çağrı de knelpunten op gebied van tijd en geld. Vóór zijn komst naar Giesbers Rotterdam had Mert de website goed doorgenomen. ‘Het viel me op dat jullie mooie projecten doen. Vooral jullie lopende werk Finest of Ockeburgh vind ik interessant. Het is een erg groot project met 78 mooie woningen in vijf woonblokken. Daar wilde ik iets mee.’ Çağrı koos ervoor om de groot onderhoud projecten in Rotterdam Ommoord te bestuderen. ‘Ik doe onderzoek naar knelpunten in de uitvoeringsfase, alles wat te maken heeft met prijs- en tijdsoverschrijdingen. Dat is een probleem dat momenteel bij veel bouwbedrijven speelt.’ Om meer inzicht in de praktijk te krijgen, bezoeken de studenten ook de bouwplaatsen. Çağrı: ‘Gisteren ontmoetten we jullie uitvoerder van de Monseigneur. Hij vertelde heel enthousiast over zijn werk en liet ons van alles zien.’ Mert: ‘Daarna werden we door jullie hoofd-uitvoerder van Finest of Ockenburgh ontvangen. Hij nam veel tijd voor ons en liet zien hoe hij zaken soms moet omgooien om de planning beter te kunnen realiseren. Super leerzaam!’

Prefab of gietbouw

Het bezoek aan Finest of Ockenburgh was ook leerzaam voor de afstudeerscriptie van Mert. Hij onderzoekt wat de beste bouwmethode voor een project is, conform de GROTICK-factoren (Geld, Risico, Organisatie, Tijd, Informatie, Communicatie, Kwaliteit). Hiervoor bestudeert hij twee lopende projecten van Giesbers Rotterdam: Finest of Ockenburgh en de parkeergarage van De Monseigneur. Beide worden in gietbouw uitgevoerd. ‘Voordeel is dat je installaties makkelijk kunt wegwerken en dat alle bewapening gelijk met elkaar in verbinding staat, plus je hebt een korte voorbereidingstijd. Maar vaak wordt voor prefab gekozen. Dan is alles vooraf al in de fabriek gemaakt en op de bouw worden de onderdelen als legopuzzels in elkaar gezet. Voordeel is dat het op de bouwplaats heel snel gaat, maar de voorbereidingstijd duurt veel langer.’ Op de vraag of Mert begrijpt waarom voor de parkeergarage van de Monseigneur voor gietbouw is gekozen, antwoordt hij bevestigend: ‘Dat heeft vast te maken met de scholen er omheen en het eenrichtingverkeer. Bij Prefab is de logistiek lastiger want dat zijn grote, zware elementen.’ Of gietbouw voor Finest of Ockenburgh ook een logische keuze was weet hij nog niet, en ook de financiële aspecten moet hij nog onderzoeken.

Knelpunten en tijdsdruk

Terwijl Mert zich verdiept in de twee nieuwbouwprojecten in Den Haag, bestudeert Çağrı de aanpak van het groot onderhoud van de vier ERA-flats in Ommoord, flats met elk 175 huurwoningen. Hij onderzoekt mogelijke oplossingen voor knelpunten in de uitvoeringsfase. ‘Ik onderzoek vooral wat beter kan. Bijvoorbeeld op gebied van planning, communicatie, techniek en samenwerking tussen alle partijen. Veel bouwbedrijven lopen tegen enorme tijdsdruk aan, dus je moet ervoor zorgen dat mensen niet onder onnodige druk komen te staan. Bij mijn vorige stage liep een uitvoerder mentaal vast, daarna moest er een nieuwe gevonden worden. Gelukkig heb ik dat hier niet meegemaakt.’ Een oplossing ziet Çağrı in meer tijd creëren tussen voorbereiding en uitvoering.

Van jeugddroom naar toekomstige baan

De keuze voor een studie Bouwkunde lag voor allebei voor de hand. Çağrı heeft familie in de bouw en is al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in architectuur, vooral in hoogbouw. ‘Tijdens mijn studie leer ik hoe hoogbouw gerealiseerd wordt, dat is niet makkelijk maar aan het eind heb je wel iets neergezet.’ Na zijn afstuderen wil hij een baan zoeken als werkvoorbereider, om daarna door te groeien naar uitvoerder. Mert overweegt om na zijn bachelor naar de TU Delft te gaan voor een Master Architectuur. Of hij als kind al met lego speelde? ‘Ja, echt wel! Maar ik kon ook uren met een pendop spelen, volgens mijn moeder had ik veel fantasie. Wat mij ook aanspreekt aan de bouw is de band die je krijg als je samenwerkt, samen iets maken waar je trots op bent.’ Een toekomstige baan bij Giesbers Rotterdam sluiten Mert en Çağrı zeker niet uit, ze vinden de sfeer en de samenwerking uitstekend. Maar eerst moet hun afstudeerscriptie af. Mert: ‘We hopen een document neer te leggen waar Giesbers Rotterdam iets aan heeft. We gaan een soort advies uitbrengen, daarbij moeten we heel neutraal blijven. Als mijn advies wordt toegepast op volgende projecten dan zou dat natuurlijk prachtig zijn!’

Meer weten over onze lopende projecten? Volg ons op sociale media!