23-04-2021

Bradly de Wind vond via MVO een nieuwe toekomst bij Giesbers Rotterdam

Dat de weg naar een betaalde baan niet voor iedereen even gemakkelijk verloopt, blijkt wel uit het verhaal van Bradly de Wind (46). Door omstandigheden belandde hij bij het Leger des Heils in Den Haag, waar hij drie jaar verbleef.

Naast een bed en maaltijden kreeg hij een plek bij de 50|50 dagbesteding, een initiatief om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen. En met succes: sinds maart heeft hij een halfjaar contract bij Giesbers Rotterdam als bouwplaatsmedewerker. Alle betrokken partijen spreken van een geslaagd voorbeeld dat laat zien hoe Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) succesvol kan zijn.

In het kantoor van de uitvoerder op het renovatieproject in Den Haag krijgt Bradly de opdracht om de leveranciers van de kozijnen te helpen en hij moet op zoek naar een onderdeel voor de zonwering. Het is een greep uit de werkzaamheden waar hij mee bezig is. Daarbij heeft hij dagelijks contact met de huurders van Vestia die gedurende het onderhoud naar een tijdelijke logeerwoning gaan. Bradly regelt van alles voor de tijdelijke verhuizing. Hij heeft ervaring in de bouw maar die deed hij vooral op in Curaçao, waar hij een groot deel van zijn leven heeft gewoond: “Mijn vader zei altijd dat een man alles moet kunnen. Ik heb huizen gebouwd, ik heb een lasdiploma, ik kan schilderen en ik ben timmerman. Maar op Curaçao is veel werkloosheid en je wordt slecht betaald.” Toen Bradly drie jaar geleden weer in Nederland kwam wonen, had hij geen woning en werk en belandde hij bij het Leger des Heils. Daar werd geregeld dat hij een plek kreeg bij dagbesteding 50|50. Hij leerde er fietsen repareren en verrichtte inpakwerkwerkzaamheden. “Ik ging elke dag, niet iedereen deed dat, want het was best zwaar en eentonig werk. Als je bij het Leger des Heils slaapt dan moet je ‘s ochtends vroeg opstaan en op zoek naar een dagbesteding." Bradly pakte dit met beide handen aan ging ik elke dag naar de werkplaats.

Dat Bradly vanuit die omstandigheden terechtkwam bij Giesbers Rotterdam, kwam mede door de inzet van bewonersconsulente Patricia Verduin. Ze had versterking nodig voor hand- en spandiensten en wist dat Vestia met MVO-krachten werkt via 50|50. Zo kwam Bradly in beeld. Patricia: “Wat me opvalt is dat Bradly veel meer kan dan dat hij zegt, dat merk je als je met hem samenwerkt. Hij is niet alleen goed in zijn werk, hij kan ook heel goed met mensen omgaan. Huurders vragen regelmatig naar hem. Daarbij is hij enorm trouw, hij werkt elke dag langer dan gevraagd wordt.” Sinds maart 2021 werkt Bradly fulltime voor Giesbers Rotterdam op basis van een halfjaar contract. Ewout van Oordt, adjunct-directeur Renovatie en Onderhoud: “Fijn om hem nu een contract aan te kunnen bieden en we gaan ervan uit dat we nog langer met elkaar samenwerken. Zo werkt maatschappelijk ondernemen voor beide partijen goed.” Het Leger des Heils spreekt van “een feestje”. Jan van Oosten, regiomanager 50|50 bij het Leger des Heils, licht toe: “Ons hoofddoel is het herstel van het gewone leven. Naast een bed en een maaltijd willen we onze mensen ook op weg naar werk helpen. Werkgevers zijn vaak huiverig om ze aan te nemen. Daarom is Bradly een vrij uniek geval. Maar wij kennen hem ook als een zeer loyale en vriendelijke vent, een echte doorpakker. Het is fantastisch dat het hem gelukt is om een betaalde baan te krijgen, mét een contract en ook netjes betaald.”

Nu hij een baan heeft, gaat het in meer opzichten beter met Bradly de Wind. Hij heeft een woning via 50|50 en kan nu met een inkomen op zoek naar zijn eigen huurwoning. Bradly over zijn toekomst: “Ik wil graag naar een groter en beter huis. Ik heb mijn vaste ritme en leuke collega’s. Vandaag eten we samen kibbeling in de pauze, dat doen we elke vrijdag. De uitvoerder regelt dat, het is fijn om voor hem te werken. Mijn toekomstdroom is dat het ik ooit als lasser verder kan. Maar eerst hoop ik dat mijn contract verlengd wordt."

Een bericht van: Giesbers Rotterdam