30-04-2013

'De Rokerij' in ere hersteld

De renovatie van De Rokerij in Scheveningen is succesvol voltooid. Eind april is de oude haringrokerij aan de Dr. Lelykade, de Tweede Binnenhaven van Scheveningen, opgeleverd.

De renovatie van De Rokerij in Scheveningen is ten einde. Eind april is de oude haringrokerij aan de Dr. Lelykade, de Tweede Binnenhaven van Scheveningen, opgeleverd. Een half jaar geleden is GiesbersRotterdam gestart met de werkzaamheden aan het bedrijfspand van rederij Den Dulk dat zich daar in 1936 had gevestigd. Het pand is herkenbaar aan de enorme schoorsteen, die overigens nooit gerookt schijnt te hebben. De schoorsteen was te hoog en zou daardoor te veel lucht trekken en de vis zwartgeblakerd achterlaten. Daarom zijn er indertijd rookkamers gebouwd met separate schoorstenen. 

Inmiddels is in het dakvlak van de voorgevel ‘De Rokerij’ opgenomen. Een deel van de dakpannen heeft plaats gemaakt voor daklichten waardoor daglicht wordt verspreid over de vides op de eerste verdieping en de open ruimte op de begane grond. De gevels zijn voorzien van geïsoleerde voorzetwanden en de binnenwanden zijn gestuukt. Met uitzondering van de wanden van de voormalige rookkamers, waar stucwerk slecht hecht op de vette en beroete ondergrond. Deze wanden blijven dan ook onafgewerkt. Daardoor is een deel van de historie van het pand en de karakteristieke geur bewaard gebleven.