14-03-2019

Hoofd-uitvoerder Sjaak van Helden over het project Finest of Ockenburgh

De bouw van het project Finest of Ockenburgh in Den Haag begint met de dag meer contour te krijgen. Tegen de kust van Kijkduin verrijzen vijf woonblokken met 78 appartementen en 54 duinwoningen. Centrale man op de bouwplaats is hoofd-uitvoerder Sjaak van Helden (65). Dagelijks geeft hij leiding aan zo’n veertig medewerkers van verschillende onderaannemers met uiteenlopende disciplines. Dat vereist helder communiceren, goed organiseren en een strakke planning hanteren. Het zijn kwaliteiten waar Van Helden om bekend staat.

Gebied met geschiedenis

Het bouwterrein aan de Ockenburghstraat is een gebied met veel geschiedenis. Sinds 1965 was hier het chique tennispark Waldeck gevestigd. Maar het ledental nam af, waarna de grond met aangrenzende puinduinen ontwikkeld kon worden voor nieuwbouw. Voordat de bouw van Finest of Ockenburgh kon starten moest de bodem tot drie meter diep worden onderzocht op explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Explosieven werden niet gevonden, de grond kon bouwrijp worden gemaakt. In september 2018 startte het heiwerk en inmiddels is de ruwbouwfase in volle gang. Hoofd-uitvoerder Sjaak van Helden arriveerde toen het heien halverwege was. Kort daarvoor was hij betrokken bij het project ‘Garage Louwman’ in Ridderkerk en in de zomer van 2018 had hij het project ‘mboRijnland’ afgerond. Nu werd het woningbouw. “Die afwisseling houdt me scherp”, lacht Sjaak.

Strakke planning

Vanaf de duinenrij hebben we goed uitzicht op de bouwplaats en zijn de contouren van de vijf woonblokken, die elk vier woonlagen krijgen, al goed zichtbaar. Er komen drie blokken met huurappartementen en twee blokken met koopappartementen. Stapsgewijs worden de installaties in de vloeren aangebracht en de vloeren en wanden gestort. Sjaak legt nauwgezet uit wat de meest efficiënte manier van storten is, zijn planning is strak. “Mijn taak is vooral sturing geven aan het proces, waarbij een goede samenwerking met iedereen op de bouwplaats superbelangrijk is. We moeten als team functioneren, dat kan alleen door helder met elkaar te communiceren. Ik heb altijd geleerd: “Roep niet in de woestijn want daar krijg je dorst van!“

Bijzondere constructie en materialen

Terwijl de koffie pruttelt neemt Sjaak in de bouwkeet met zijn collega-uitvoerder de planning van de dag door. Loopt alles volgens schema? Sjaak: “Jawel, er begint steeds meer lijn in te komen, maar er is wel druk op de ketel. Er is ook vaak op zaterdag gewerkt.” Vanaf de bouwkeet zien we waar de veertien duinrandvilla’s komen, aan de rand van het terrein. De veertig duinparkwoningen zullen over het wijdere terrein uitwaaieren. Alle huizen zullen op de zon gericht zijn en maken gebruik van zonne-energie want duurzaamheid speelt een grote rol. Ook wordt veel gebruik gemaakt van hout en natuurlijke materialen zodat de architectuur van de woningen aansluit op de sfeer van de omgeving. Sjaak heeft al vele projecten geleid, elk met zijn eigen bijzonderheden. “Bij dit project is de constructie bijzonder. Alles aan de gevel is niet-standaard: de afwerking, de stelkozijnen, de puien, de balkonafwerking. Dat in combinatie met de vele partijen die materiaal aanleveren maakt het een complex gebeuren, want niet elke leverancier brengt ook zelf aan. Ik moet met erg veel partijen communiceren om de volgorde te bewaken. En dan zijn er nog de kopersopties, die worden nu allemaal grondig uitgewerkt.”

Na een lange bouwcarrière met pensioen

Sjaak van Helden heeft altijd in de bouw gewerkt. Op zijn vijftiende begon hij als timmerman, in de loop der jaren groeide hij door naar uitvoerder, waarna hij in 1990 hoofd-uitvoerder werd. Nu zijn pensioengerechtigde leeftijd in zicht komt, is Finest of Ockenburgh wellicht zijn laatste project. “Afbouwen? Dat gevoel heb ik helemaal nog niet. Maar goed, over achttien maanden kan ik met pensioen. Ik denk dat ik het toch maar ga doen. Meer naar mijn lichaam en naar mijn vrouw luisteren, die wil samen leuke dingen doen. Ik ga zeker missen wat ik het leukst vind aan mijn werk: met mensen werken en samen iets presteren. En natuurlijk tevreden bewoners, collega’s en mijn werkgever. Dat geeft voldoening."

www.finestofockenburgh.nl