18-06-2021

Project Pendrecht is opgeleverd!

Samen met hun partners heeft Giesbers Rotterdam, in opdracht van Woonstad Rotterdam, 48 eengezinswoningen in de wijk Pendrecht op Rotterdam-Zuid onder handen genomen.

Ook de huurwoning uit de jaren 50 van mevrouw van Gameren was toe aan een fikse opknapbeurt.
Mevrouw van Gameren ziet de verbeteringen ‘Maar ingrijpend was het wel’

Sinds 2007 woont zij in de Papendrechtstraat. Nu is haar huis aangesloten op stadsverwarming en voorzien van zonnepanelen, een nieuwe keuken en nieuw sanitair. Ook heeft de gevel een nieuw jasje, waardoor de woning een heel nieuwe uitstraling heeft. Door alle verduurzamende maatregelen is het energielabel van F naar A gegaan, wat mevrouw van Gameren maandelijks een fikse besparing oplevert. We vragen haar hoe zij de ingreep heeft ervaren.

In de wijk wordt nog volop gewerkt: straten zijn opgebroken, meerdere bouwbedrijven zijn actief en tegenover de woning van mevrouw van Gameren wordt nieuwbouw gepleegd. Eenmaal binnen, vallen niet alleen de nieuwe grote glazen achterpui en het tegelwerk op, maar ook de onuitgepakte dozen. “Ik ben nog steeds niet klaar met uitpakken, eerst moet alles stofvrij worden gemaakt, echt alles zat onder. Zelfs onze kleren”, verzucht mevrouw van Gameren. Na een verblijf van zes weken in een wisselwoning kon zij terugkeren in haar vernieuwde woning. “Eerst heb ik de kamer van mijn dochter schoongemaakt, daar sliepen we samen terwijl ik de rest van mijn huis schoonmaakte. Ik vond het heel ingrijpend, ook omdat ik een baan heb met nachtdiensten. Maar ik vind het ook een verbetering hoor! Ik hoor veel minder lawaai en ik ben heel blij met mijn extra toilet boven en met mijn fonteintje in het toilet beneden. De keuken is ook netjes geworden. Wel mis ik mijn kleine verandaatje naast de voordeur. Daar zaten we altijd gezellig koffie te drinken.” De veranda heeft plaatsgemaakt voor een grotere keuken en gang.

Het groot onderhoud duurde zes weken. In die periode ging de woning van het gas af om te kunnen worden aangesloten op stadsverwarming. Buiten werd de woning voorzien van zonnepanelen, gevel- en dakisolatie en op de gevel zitten steenstrips op geprefabriceerde geveldelen, waardoor de woning er weer als nieuw uitziet. Ook binnen ziet de woning er nu een stuk moderner uit. Projectleider Arto Hovanesian begrijpt dat mevrouw van Gameren de ingreep zwaar vond, zoals zoveel huurders. Hij telt hardop hoeveel onderaannemers per woning aanwezig waren: “Slopers, saneerders, elektriciens, monteurs van de zonnepanelen, loodgieters, laminaatleggers, een kitter, een schoonmaker...” Hij komt uit op negentien disciplines. Mevrouw van Gameren: “De woning is nu klaar, jullie zijn klaar, maar de straten zijn nog opgebroken en ook de nutsbedrijven zijn nog bezig. Ik loop al zes maanden in het zand, mijn tuin kan ik niet afmaken want de voortuinen moeten nog worden verhoogd en er komt nog een berging.” Projectleider Hovanesian kwam regelmatig langs om de situatie te bespreken, dat werd gewaardeerd: “Arto komt zijn afspraken altijd na en is heel vriendelijk. Het heeft ook geen zin om boos te worden, want ik kan de situatie toch niet veranderen. Dus ik blijf lachen. Maar ik zie ook de verbeteringen hoor, uiteindelijk ben ik blij met de opknapbeurt. Elektrisch koken is nog onwennig, maar sympathiek dat we van de woningcorporatie een nieuwe pannenset hebben gekregen. En zevenhonderd euro voor behang, de stomerij en dat soort zaken, al kom ik daar niet mee uit.”

Naast de direct zichtbare verbeteringen, is de woning dus ook flink verduurzaamd. Een ingreep die pas goed merkbaar wordt wanneer de nieuwe energierekening in de bus valt. Arto Hovanesian ziet dat mevrouw nu al 821 kilowattuur heeft teruggeleverd omdat de zonnepanelen met een directe lijn naar de meterkast lopen. Hij geeft haar tips om nog meer terug te kunnen verdienen. Ze is aangenaam verrast. Wat mevrouw voorheen betaalde aan gas, water en elektriciteit? Ze rekent uit: “Honderdzeventig euro per maand. Nu ga ik Vattenfall honderd euro betalen voor stadsverwarming, warm water en verwarming, en twintig euro aan Engie voor elektra. Dat is dus vijftig euro minder per maand. Bovendien krijgen we dit jaar geen huurverhoging, want dit wordt allemaal gesubsidieerd.  En met de tips van Arto om meer op de meter terug te verdienen, word ik nog rijk. Ja, ik blijf graag positief!”

 

Project van: Giesbers Ontwikkelen en Bouwen, Rotterdam

Locatie: Rotterdam

Aantal woningen: 48