07-10-2020

Vrouw op de bouw

Als meisje speelde ze liever met duplo dan met poppen en zat ze bij de scouts. Tegenwoordig werkt ze als assistent-uitvoerder op het nieuwbouwproject Residence Oranjeburgh in Schiedam, een woongebouw met 21 luxe koopappartementen.

Rosemarie Kloosterhuis (22) is met deze functie de eerste vrouw binnen Giesbers Rotterdam die op de bouwplaats werkt. Werken in een mannenwereld maakt haar niets uit, ze is er niet mee bezig. Ook al wordt er door onderaannemers en leveranciers nog wel eens verbaasd gereageerd als blijkt dat zij de assistent-uitvoerder is.

Ik wilde uitvoerder worden
We ontmoeten Rosemarie in de bouwkeet van ‘Oranjeburgh’. Samen met hoofd-uitvoerder Davey Vaarting neemt ze de planning van de komende week door en telt ze hoeveel mensen er deze dag op de bouwplaats werken: achttien mannen om precies te zijn. Als enige vrouw valt ze misschien op vanwege haar iets kleinere postuur en stem, maar ze draagt ook een bouwhelm, Giesbers werkkleding en veiligheidsschoenen. Tijdens haar opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam was de verhouding man/vrouw toch anders dan nu in de praktijk. Rosemarie: “Aan het begin van de opleiding was ongeveer veertig procent vrouw, maar toen ik mijn minor Uitvoering deed was nog maar één op de tien studenten vrouw. De meeste vrouwen kozen voor projectmanagement of architectuur. Ik wilde uitvoerder worden omdat je dan veel met mensen te maken hebt. Of dat nou mannen of vrouwen zijn, dat maakt mij niets uit. Op de bouw doen mijn collega’s heel normaal tegen me. Mensen van buiten reageren soms verbaasd, vooral aan de telefoon. Vorige week moest ik iets bestellen, toen vroeg hij wie de contactpersoon is op de uitvoering, ervan uitgaande dat ik op de binnendienst werk.”

Korte lijnen
Het vaste dienstverband van Rosemarie Kloosterhuis is kort na de bouwvak van 2020 ingegaan. Voor haar collega’s is ‘Roos’ geen onbekende. In 2017 liep ze haar derdejaars stage bij Giesbers Rotterdam, daarna ondersteunde ze een paar dagen per maand als project-assistent het nieuwbouwproject De Monseigneur in Den Haag. Haar afstudeerstage liep ze bij Dura Vermeer.“ Ik vind het toch leuker om voor een klein bedrijf te werken. Alles loopt hier wat flexibeler en er zijn kortere lijnen. Ook heb ik uiteindelijk voor nieuwbouw gekozen, ik vind het leuk om zelf iets te maken.“ Tussen het gesprek door kijkt Rosemarie of de veiligheidsregels worden nageleefd en of de radio’s niet te hard staan. De kleine bouwplaats van Residence Oranjeburgh ligt middenin een woonwijk, dus moet er extra goed op worden toegezien dat er zo min mogelijk overlast is voor de omwonenden. “Ik hou van contact met mensen. Wat ik ook leuk vind is als er bezoekers en kopers langs de bouwhekken lopen en opmerkingen maken dat het mooi wordt. Dat geeft voldoening.”

Doen wat je leuk vindt
Rosemarie Kloosterhuis hoopt in de toekomst steeds zelfstandiger te kunnen werken. “Het is nog even aankijken hoe mijn functie zich verder ontwikkelt en welke verantwoordelijkheden ik in de loop der tijd kan overnemen, dat bouwen we nu een beetje op.” Op de vraag of vrouwen eigenschappen hebben die van toegevoegde waarde zijn binnen een team van mannen, moet ze even nadenken. “Dat is een lastige, maar ik heb wel eens de indruk dat ze op mij minder boos worden, ze reageren meestal wel mild. Soms zie je ze even fronsen, maar ze accepteren meer. Onder elkaar zijn mannen wel wat feller." Heeft ze nog tips voor toekomstige vrouwen in de bouw? “Laat je niet tegenhouden als mensen zeggen dat de bouw een mannenwereld is, ook vrouwen passen hier prima! Je moet gewoon doen wat je leuk vindt.”

Wij bouwen Residence Oranjeburgh in opdracht van Kalliste Woningbouwontwikkeling B.V.